Novice

POKLICI, KI NAM BODO SPREMENILI ŽIVLEJNJE

Kadrovska agencija Naton za računalniške strokovnjake imajo ključno vlogo izkušnje s področja dela

Kateri so poklici, ki nam bodo v prihodnjih letih spremenili življenje, kakšna znanja so potrebna in kako pomembno je, da se posameznik, ki hoče postati strokovnjak na tem področju, izobražuje na fakulteti?

Pri zaposlovanju na področju IT je treba upoštevati, da gre za deficitarne poklice. Pri selekciji kandidatov za tovrstne poklice tako izobrazba ustrezne smeri ni nujni pogoj, ključno vlogo imajo izkušnje s področja dela. Tudi sicer za slovenski šolski sistem načeloma velja, da kurikulum zaostaja za dejanskimi potrebami v gospodarstvu, zato bi težko trdili, da je informatik z univerzitetno izobrazbo že de-fakto zaposljiv na trgu delovne sile. Ko je govor o kandidatih za zasedbo delovnih mest s področja IT, je univerzitetna izobrazba ustrezne smeri navadno zaželena, ni pa to nujni pogoj.

Kako zaslužijo zaposleni v IT pri nas in koliko v tujini?

Osebni dohodek je v primeru IT-razvijalcev odvisen od senioritete kandidata. Razvijalec programske opreme, ki je na začetku svoje karierne pori (ima do pet let delovnih izkušenj) v Sloveniji zasluži med 920 in 1200 eurov neto. T. i. senior razvojniki pa se z delodajalcem pogosto pogajajo glede osebnega dohodka, pri čemer je izhodišče najmanj 1300 eurov neto, zgornja meja pa variira in lahko dosega tudi nekaj tisoč eurov neto. So pa na primer v Nemčiji plače IT-jevcev precej višje. " Junior software developer" s 3 do 5 let delovnih izkušenj prejme med 45.000 in 50.000 eurov bruto na leto. Neto znesek je približno pol manjši, kar pomeni, da je plača začetnika v Nemčiji lahko praktično enaka kot plača "senior developerja" v Sloveniji.

Kolikšno je povpraševanje po teh poklicih in kakšna je ponudba?

V zadnjem času je moč zaslediti veliko povpraševanja storitvenih podjetij po razvijalcih programske opreme, na IT-področju se pogosto išče tudi sistemske administratorje in vodje projektov oziroma projektne menedžerje. Gre za deficitarne poklice, kar pomeni, da je povpraševanja delodajalcev več, kot je ponudbe na trgu delovne sile.

Kako hitro IT-jevci najdejo delo, kako je z njihovo brezposelnostjo?

Na trgu delovne sile je poleg oglasov za tehnične profile (kjer največ iščejo strojnike) največ povpraševanja prav po IT-profilih. V Sloveniji so tako na primer razvijalci programske opreme zelo redko prijavljeni na zavodu za zaposlovanje.


Napisal G.R., članek objavljen v časopisu DELO.
Svojo telefonsko številko ste uspešno posredovali.
Pričakujte naš klic v naslednjih 20 minutah. V kolikor ste klic oddali med vikendom, vas pokličemo v ponedeljek zjutraj.