Novice

Zaposlitev z mreženjem

Z mreženjem vstopite na trg neobjavljenih oglasov za zaposlitev. Mreženje od vas zahteva, da ste prisotni na čim več različnih naslovih. Začne se z iskanjem in vzpostavljanjem kontaktov. Vaši kontakti, ki vam lahko pomagajo, da dobite želeno zaposlitev, so člani posameznih poslovnih združenj, profesorji, prijatelji, sorodniki, bivši delodajalci in bivši sodelavci.

Ko navežete stike z ljudmi, ki vam lahko pomagajo do zaposlitve, načrtujte razgovore, katerih cilj je, da pridobite čim več informacij, kje je priložnost za zaposlitev. Poleg tega, da se udeležujete različnih srečanj združenj iz svoje profesije, kjer imate priložnost za druženje in osebni razgovor, kontakte načrtno navezujte tudi preko telefona in e-maila. Da razgovora ne pokvarite s tremo, si pripravite tako imenovani »elevator speech«.

Elevator speech

Izraz prihaja iz okolja ameriških korporacij, kjer imaš v osebnih srečanjih na voljo le nekaj minut, da pritegneš ali prepričaš svojo »tarčo«. Vaše »tarče«, ko iščete zaposlitev, so prijatelji in znanci, s katerimi ste povezani zadnjih pet, deset ali dvajset let. To so vaši prijatelji, sorodniki, bivši sosedje, sošolci, sodelavci, člani profesionalnih združenj in znanci. Zagotovo boste našli vsaj sto ljudi, ki vam lahko pomagajo, da dobite želeno zaposlitev.

Mreženje je le eden izmed načinov iskanje zaposlitve. Mreženje uporabite v kombinaciji z vpisovanjem v bazo iskalcev zaposlitve in spremljanjem oglasov za zaposlitev. Preverite svoj seznam kontaktov, če je zaposlitev povezana s katerim izmed njih. Vaš kontakt je priložnost, da vam pridobi nekaj »insajderskih« informacij, poišče kakšnega sodelavca, ki vam lahko pomaga. Pomaga vam do intervjuja za zaposlitev.

Ste v mreženju za zaposlitev prepoznali »veze in poznanstva«? Čeprav marsikdaj slabšalni izraz, je neizpodbitno dejstvo, da pomaga. Zato upoštevajte nasvet in začnite z mreženjem.

Svojo telefonsko številko ste uspešno posredovali.
Pričakujte naš klic v naslednjih 20 minutah. V kolikor ste klic oddali med vikendom, vas pokličemo v ponedeljek zjutraj.